De oude kinderstoel

Als ik al een paar jaar als Tjip de clown heb opgetreden - het moet in 1977 zijn geweest, Liesbeth en ik woonden nog in de stad - bedenk ik dat het ludiek en handig zou zijn als ik een oude kinderwagen op de kop kon tikken voor al mijn attributen.

Ik zag al voor me, dat ik het podium op zou komen met een oude kinderwagen, die onzichtbaar voor de kinderen volgepakt zou zijn met zoveel mogelijk goochelspullen en clownsattributen. Tijdens de voorstelling kon ik dan eenvoudig van alles tevoorschijn halen en tijdens het slotapplaus zou ik het podium weer kunnen verlaten met de kinderwagen, inclusief veel van de gebruikte spullen.
Ik plaatste in Het Nieuwsblad van het Noorden een kleine advertentie met als onderwerp: 'Tjip de Clown zoekt ouderwetse kinderwagen.' De volgende dag belde iemand uit Usquert, hij begreep wat ik zocht en hij had op zolder wel iets staan. Voor 75 gulden heb ik zijn ouderwetse kinderwagen uit de jaren dertig gekocht en ik heb deze nagenoeg 40 jaar gebruikt.

Maar er kwam nog een reactie. Het bleek een oude mevrouw te zijn die een paar straten verderop woonde. Ze vertelde dat ze iets voor ons had, wat we vast en zeker zouden kunnen gebruiken. Toen we de volgende dag bij haar waren, verwelkomde ons hartelijk en liet ze ons haar oude kinderstoel zien. 'Ik las in de advertentie dat jullie een kinderwagen zochten, ik dacht, dan zullen jullie ook wel een kinderstoel nodig hebben!' 
U begrijpt, we waren zeer verrast. Niet alleen haar voorstelling van zaken was aandoenlijk, we zagen bovendien een prachtige oude kinderstoel. Ze legde uit dat de stoel op twee manieren te gebruiken was namelijk gewoon rechtop, maar ook in een lage stand, waarbij een geschilderde afbeelding te zien zou zijn. Natuurlijk wilden we haar interpretatie van de advertentie niet verstoren;

we bedankten haar hartelijk en de kinderstoel ging onder de arm mee naar huis. Hij heeft sinds jaar en dag een vaste plek in de keuken, eerst in de stad, later in Leermens. Eind tachtiger jaren hebben we hem voor het eerst gebruikt, toen onze dochter Maaike Linde was geboren. Tegenwoordig zitten onze kleinkinderen in de - inmiddels antieke - kinderstoel.
 

Sam in de oude kinderstoel
Leermens, september 2023


Leermens, september 2023