De grote denkers

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 11:41

Ik heb grote bewondering en ontzag voor mensen die vraagtekens zetten bij de heersende opvattingen, die tegen de stroom ingaan zoals Darwin, Spinoza, Einstein en anderen.


De laatste tijd zit ik dagelijks op YouTube, omdat ik het tegenwoordig op de televisie kan zien. Ik heb een abonnement afgesloten, zodat ik geen reclame krijg en volg nu talloze lezingen, documentaires, enz. Over Socrates, Plato en Aristoteles van een paar duizend jaar geleden, maar ook over filosofen als Nietzsche en Schopenhauer. En Albert Camus. Niet dat ik alles begrijp, ik ben zelf geen filosoof, maar ik luister naar wat ze zeggen, hoe ze denken en welke onderwerpen ze bij de kop pakken. En het wordt me duidelijk dat het veel zegt over de tijd waarin ze leefden en waarin wij leven: Spinoza zou nu geaccepteerd worden en de evolutietheorie is inmiddels geen theorie meer, maar een wetenschappelijk feit.(wordt vervolgd)


Reactie plaatsen

Reacties

Dieuwke Neville Wood - Visser
8 maanden geleden

Ik vind het geruststellend dat je 'niet alles begrijpt', dat gaat mij ook zo. Het is belangrijk dat we door gaan met leren & ik kijk uit naar de rest van je stuk!